Zaffron/Saffron |
Khasiat
Dalam Masakan
Safron sangat popular sebagai bahan masakan antarabangsa . Saffron memberikan aroma harum apabila masakan dihdangkan.
Oleh sebab saffron mengeluarkn bauan harum ianya digunakan dalam masakan dan bahan tambahan ketika menyediakan roti dan gula-gula.
Khasiat saffron adalah menigkat daya tahan badan dan melancarkan peredran darah.
Dalam Perubatan
Saffron menemukan banyak digunakan dalam Ayurveda, Unani, China dan ubat-ubatan Tibet. Ianya dikenali sebagai stimulan, sifatnya yang hangat dan kering, membantu dalam masalah kencing, penghadaman dan rahim.
Dalam Tamadun Mesir Purba, safron digunakan untuk menyembuhkan penyakit kronik seperti asma dan arthritis. Ia juga berguna dalam mengubati selsema dan batuk.Ubat-ubatan yang mengandungi safron digunakan untuk mengubati penyakit kulit jerawat dan penyakit kulit yang lain.
Saffron juga digunakan dalam rawatan penyakit berkaitan perut, melambatkan menopaus wanita dan melancarkan sistem penghadaman.
Harga
Rm 30
Harga
Rm 30
0 comments:
Post a Comment